Standartlaştırma , Standart Düzen Yalın üretimin en önemli prensiplerinden biridir.
5S” nin dördüncü adımı seiketsu standartlaştırma adımıdır; ‘standart düzen’ anlamına gelir. Personelin ‘düzeni’ ölçmesi ve sürdürmesi için gereken standartları belirlemekten oluşur. İlk 3 adımda (seiri; ayıklama, seiton; düzenleme , seiso; temizleme) sağlanan düzen ve tertibin devamlılığını sağlamak için standartlar oluşturmayı amaçlar.
Yazının bir önceki bölümü için bknz: https://www.demetekin.com.tr/5s-yalin-ofis-uygulama-teknikleri-ve-felsefesi-bolum-iv-temizlik/
5S uygulamalarının yayılımı ve sürekliliği için:
- Organizasyonel yetki ve sorumluluklar belirlenir.
- Sistem belirlenir.
- Prosedür hazırlanır.
- Formlar hazırlanır.
- Uygulanır.
Standartlaşma ilk 3 S den daha farklıdır, çünkü özel yeni bir faaliyet yapmaktan ziyade iş yerlerinde olmasını istediğiniz koşulların sürdürülmesini ile ilgilidir.
Her şeyin belirlenmiş ve tanımlanmış bir yeri vardır ve her şey yerindedir – yerine koymak, kullanmak ve değiştirmek kolay olmalıdır. Standartlaştırmanın en önemli amacı; iş yerinizdeki iyileştirilmiş durumların sürdürülebilmesi için ana kontrol noktaları yaratmaktır.
En Önemli Standartlaştırma Metotları
1.Renk Kodlaması
Görsel yönetim seiketsu’nun önemli bir bileşenidir. Çevredeki anomalilerin daha kolay fark edilmesi için Renk kodlaması ve çevrenin standart renklendirilmesi kullanılır. Personel, beş duyularını kullanarak anormallikleri tespit etmek ve bu anormallikleri derhal düzeltmek için eğitilir. Renk kodlaması dosyalamadan kablolamaya, zemin renklerinden yerleşim planlarına kadar birçok alanda kullanılabilir.
Görsel yönetim seiketsu’nun önemli bir bileşenidir. Çevredeki anomalilerin daha kolay fark edilmesi için Renk kodlaması ve çevrenin standart renklendirilmesi kullanılır. Personel, beş duyularını kullanarak anormallikleri tespit etmek ve bu anormallikleri derhal düzeltmek için eğitilir. Renk kodlaması dosyalamadan, kablolamaya, zemin renklerinden yerleşim planlarına kadar birçok alanda kullanılabilir.
2.Etiket Kullanımı
Dosyalama, klase etme , arşivleme, yerleştirme ve tanımlama için aşağıdaki alanların etiket standardının oluşturulması gerekir.
- Nesne tanıtım etiketleri
- Dosya Sırtlıkları
- Dolap etiketleri
- Raf etiketleri
- Uyarı yazıları
- Kimlik
3.Tehlike Uyarıları
Güvenlik işaretleri ve tehlike uyarıları için için standartları belirleyin.
Not: Güvenlik işaretlerinin renkleri, şekilleri ve ölçüleri için yasal şartlar dikkate alınmalıdır.
4.Nesnelerin Yerlerini Belirten Göstergeler, İşaretler
Nesneler yerinde olmadığı zaman eksik olduğunu ve bilmeyen birinin o nesneyi oraya koymasını sağlayacak göstergeler olmalıdır.
5.Yönlendirme işaret ve levhaları
5s’ de, yönlendirme ve işaret levhalarının kullanımı, özellikle israf olarak kabul edilen gereksiz hareketler ve gereksiz aramaları ortadan kaldırmaya yönelik en önemli uygulamaların başında gelir. O bölüme veya kata gelen bir kişinin aradığı bir alanı, ofisi, masayı veya bölgeyi bulması için gereken her türlü yönlendirme ilgili levha ve işaretler aracılığı ile yapılmalıdır.
6.Şeffaf Kapaklar
Dolapların kapaklarının şeffaf olması ana prensiplerin başında gelir. Buradaki amaç dağınıklığın dolap içlerine gizlenmesini engellemek ve dolap içlerinde neler bulunduğunun kapakları açmaya gerek olmadan kolaylıkla görülmesidir.
7.Performans Göstergeleri
Standartlaşma adımının yaygınlaştırmak ve sürdürülebilir kılmak için bu konu ile ilgili KPI’lar belirlenmeli ve düzenli olarak ölçülmelidir
No responses yet