Uluslararası ticarete konu hizmet gelirlerinin arttırılması, hizmet sektörünün küresel rekabet gücünün artırılması ve 2023 yılında 150 milyar $ hizmet ihracatı hedefine ulaşılabilmesi için döviz kazandıran hizmet sektörü de Turquality program kapsamına dahil edildi. Karar 2 Haziran 2015 tarihli ve 29374 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bknz: *2015/9 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Karar,
Bu karar hizmet sektöründe faaliyet gösteren birçok firmayı sevindirdi.
Hizmet sektörünü de bu programa dahil etmenin asıl gerekçesi neydi?
Ürün ihracatı, 2015 yılında dolar bazında % 13 değer kaybetti; buna karşılık hizmet sektöründe bu daralma % 6 ile sınırlı kaldı. Bu daralmaya rağmen dış ticaret dengesinde hizmet ticaretinde 24 milyar dolar fazla verildi. Dolayısıyla hizmet ihracatının toplam ihracatımız üzerindeki etkisi çok büyük. Bu tespitten hareketle Turquality şu ana kadarki projenin olumlu etkilerini de göz önüne alarak stratejik bir karar aldı ve hizmet sektörünü de proje kapsamına dahil etti. Bu sayede, eğitim ve bilişim sektörleri ile uluslararası rekabet üstünlüğümüzün olduğunu söyleyebileceğimiz sağlık turizmi ve lojistik sektörleri de Turquality desteklerinden yararlanabilecek.
HANGİ DESTEKLER VERİLECEK?
Hizmet sektöründe bir firmanın markalaşma ve kurumsallaşma yolunda ihtiyacı olan neredeyse her türlü harcama 5 yıl boyunca destekleniyor ; ilk 5 yılın sonunda yapılacak performans değerlendirilmesine göre bir 5 yıl daha uzatılması da mümkün.
Pingback: Turquality ile Marka Olmak… | Süreç ve Performans Yönetimi
Bu destek güzel olmuş. bakalım ilk kimler bu destekten yararlanacak…
Özellikle sağlık turizminin bu desteklerden çok fayda sağlayacağını düşünüyorum