İş Dünyasında Başarı İçin İpuçları ve Stratejiler

Aynı İş Yerinde Farklı Jenerasyonları Yönetmek

Tarihte ilk kez, iş yerinde beş nesil var. Bunlar:

  • Gelenekçiler—1925-1945 yılları arasında doğanlar
  • Baby Boomers—1946 ile 1964 yılları arasında doğanlar
  • X Kuşağı—1965-1980 yılları arasında doğanlar
  • Y kuşağı—1981-2000 yılları arasında doğanlar
  • Z Kuşağı—2001-2020 yılları arasında doğanlar

Farklı jenerasyonların aynı şirkette olması işveren için ne tür zorluklar sunuyor?

Nesiller arası iş gücü farklılıkları, insanları etkin şekilde yönetme yeteneğimizi nasıl etkiliyor? Ve her nesli belirleyen, nasıl çalıştıklarını, iletişim kurduklarını ve değişime nasıl yanıt verdiklerini etkileyen özellikler, inançlar ve yaşam deneyimleri nelerdir?

Purdue Global’daki İşletme ve Bilgi Teknolojileri Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Prof.Dr. Bea Bourne, nesiller arası farklılıklar ve kurumsal değişime karşı nesiller arası tepkiler konusunda bir araştırma yaptı ve araştırma sonucuna göre; bugünün yeteneklerinin nesillere göre nasıl sıralandığı, tanımlayıcı değerleri, inançları ve dünya görüşleri dahil her nesli şekillendiren önemli tarihi olayları sıralamıştır.

Aşağıdaki infografik tam olarak bununla ilgilidir.

İş yerinde farklı jenerasyonlar
İş yerinde farklı jenerasyonların yönetimi

Jenerasyon Farklılıklarını Yönetme Stratejileri

Y ve Z kuşağını elde tutmak Baby Boomers ve X kuşapını elde tutmaktan çok daha zor…

İK Profesyonelleri Y ve Z kuşağının sadakat oranını ve motivasyonlarını artırmak için farklı bir vizyon ortaya koymalı;  Yöneticiler ve İK profesyonelleri işe alım, oryantasyon, yetenek yönetimi ve  elde tutma konularında farklı  stratejiler geliştirmeliler.

Ancak bu araştırmalarda üzerinde durulması gereken en önemli konular “Esnek Çalışma Saatleri” ve “Eğitim ve Farkındalık Programlarıdır.”

Esnek Çalışma Saatleri

Yukarıdaki tabloda göreceğiniz gibi “Baby Boomers” ların özelliği “İş Kolik” olmaları iken Özellikle Y ve Z kuşağı “İş özel yaşam dengesini önemsiyorlar. Dolayısıyla bu kuşakları elde  tutmak için   Esnek Çalışma Modelleri en çok üstünde durulması gereken uygulamalardan biridir. Bazı çalışan dostu uygulamalarda firmalar çalışanlar için farklı çalışma modelleri uyguluyorlar ve bu  uygulamalarla verimliliklerinin daha da artığını görüyorlar.

  • Cuma günü erken paydos
  • Hibrit çalışma seçenekleri
  • Haftada 40 saat çalışma
  • Doğum Günü vb ekstra izinler

Eğitim ve Farkındalık Programları

Y ve Z kuşağı bireyleri kariyerlerini ilerletmek için bilgi ve becerilerini geliştirecek şirketlerde çalışmayı tercih ediyorlar. Daha önceki kuşaklarda olduğu gibi ve artan oranlarda eğitime bütçe ayırmalıdırlar. Şirketlerde bu vizyonla şirketler;

-Şirket içi Akademilerin kurulması,

-Mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri

-Online eğitim programları,

-İç eğitici ile şirket içi bilgi akışının sağlanması,

-Çalışanlara  yüksek lisans eğitim bursu verilmesi

-Üniversite ve Mesleki Eğitim Kuruluşları ile İşbirlikleri

Mentorluk ve Tersine Mentorluk

Bildiğiniz gibi teknoloji hakimiyeti ile yaş arasında ters bir orantı vardır. Yeni jenerasyonun teknolojik konulara çok daha yatkın olduğu açıktır. Bu sebeple deneyimli çalışanların genç çalışanlara rehberlik etmesi ve genç çalışanların da teknoloji ve yenilikler konusunda deneyimli çalışanlara yardımcı olması iki jenerasyonun da gelişimi açısından etkili bir uygulamadır.

Biz İK Profesyonellerine özellikle çalışan deneyimi süreçlerinde çok iş düşüyor ama Jenerasyon farklılıklarının iyi yönetildiği iş yerlerinde, yenilikçi ve rekabetçi bir iş kültürü oluşturulabilir.

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir